ДА СИ ПРИПОМНИМ КАКВО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ДОБАВЯХМЕ КЪМ ИСТОРИЯТА НА НАШИЯ ГРАД…

В оставащите дни до 8 септември, когато честваме Рождество Богородично и Празника на град Хасково, да си припомним какво през годините добавяхме към историята на нашия град, за да го направим по-красиво, по-гостоприемно и по-добро място за живеене.

Монумент „Света Богородица“

Има моменти, в които времето сякаш спира, за да даде повече простор за вълнението и радостта, които съпътстват срещата с нещо дългоочаквано.

Така беше на 8 септември преди 20 години, когато Н.В.Пр. Митрополит Арсений освети Монумент „Света Богородица“ – този великолепен символ на преклонението пред Божията Майка, считана за покровителка на град Хасково.

Негови автори са скулпторите Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив.
През 2004 година в основата му изградихме параклис, изписан от Тодор Мирчев, а в близост през 2014 година открихме паметна плоча на Петьо Александров с автор Михо Михов.

През 2005 година бе вписан в книгата на Гинес като най-високата в света статуя на Богородица с младенеца.
През 2009 година бе включен в 100-те национални туристически обекта на България.
Спомням си, как от момента на своето откриване, монументът стана гордост и емблема на Хасково, привлече поток от посетители със своята уникалност и притегателна сила, заснемаха се филми, пишеха се статии, говореше се с възторг и удивление за него и града.
Радвахме се. Хасково стана известен, интересен, търсен, харесван. А Божията Майка закриляше Хасково и неговите жители от беди и тежки изпитания!

Да бъде така и занапред!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.