ИСТОРИЯ И ИЗКУСТВО 2004-2015

Събитията в историята и в света на изкуството са сродни с това, че не могат да бъдат подредени по значимост с категорична точност. Всяко от тях има своя следа в паметта на мястото, с което е свързано.

Така е и с Хасково. Без да омаловажавам всичко останало, ще откроя част от онова, което направихме, защото тогава е било потребно за паметта и духа на Хасково…

Музей на тракийското изкуство

През 2000 г., близо до с. Александрово, д-р Георги Китов откри тракийска гробница от IV в.пр.Хр. – едно от най-значимите съоръжения от този тип.

През 2009 г., в присъствието на Т.И.В. Принц и Принцеса Акишино, тук бе открит Музей на тракийското изкуство, построен с финансиране от японското правителство, а община Хасково вложи значителни средства за изграждане на техническата инфраструктура.

Музеят разполага с точно копие на гробницата и богата експозиция с движими паметници от различни епохи.

През 2010 г. пред входа на Музея открихме барелеф на д-р Китов, дело на Михо Михов.

Театърът

След мащабния ремонт, който извършихме през 2004 година, ДКТ „Иван Димов“ се превърна в един от най-красивите и съвременни театри в страната. Изцяло бяха подменени сценичната механизация, целия интериор, водопроводната и електрическа системи, а архитектурата запазихме от годините на построяването, но още по–впечатляваща.

Галерия „Форум“

Хасково и неговите художници имаха потребност от място, където да излагат своите творби и което да функционира като галерия за съвременно изобразително изкуство. Открихме галерия „Форум“ през 2007 г. – с 130 кв.м изложбена площ на два етажа, антична фасада в хармония с тази на разположения наблизо театър. – Тук е и офисът на дружеството на хасковските художници и постоянен базар на техни произведения.

Комплекс „Спартак“

Реконструиран и модернизиран през 2005 г. Мястото, запустяло от години, се превърна в уникално съоръжение за различни развлекателни и спортни прояви, с капацитет от 3500 амфитеатрално разположени зрителски места и покрито сценично пространство от над 300 кв.м.

 „Кирковото училище“

През 2006г. извършихме ремонт на покрива, фасадата, декорациите, интериора и двора, монтираха се витрини и специално осветление за новата изложба “Хасковските будители“ със снимки, документи и вещи на бележити личности от Хасково, дали своя принос за духовното израстване на нацията.

Осигурихме европейско финансиране за ремонт на Историческия музей, в т.ч. на зала „Археология“, неработеща от 20 години. Успяхме да ремонтираме лапидариума, подготвена бе експозицията и новото хранилище на залата, която бе открита през 2016 г.

Признание за всички, които пазят в тези места жива паметта за миналото и ги изпълват със смисъл и творческа енергия.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.