КАК ХАСКОВО ВЛЕЗЕ В РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС?

Освен с хубавото си местоположение; красива природа и много забележителности, община Хасково е известна и с друго – присъствие в рекордите на Гинес. Факт, който привлича 100 хиляди посетители от цял свят всяка година. Но най-ценното е, че това става заради религиозен монумент – статуя на „Света Богородица“. 

Скулптурата, висока 14 м и тежаща 80 т, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. Разположена е на Младежкия хълм, което разкрива прекрасна гледка. Но освен, че гледа града „отвисоко“, Богородица символично и го прегръща – именно тя се счита за покровителката му от столетия.

Именно затова с решение на местния Общински съвет от 1993 г. 8 септември (празникът Рождество Богородично) е обявен за празник на града. Тогава в Хасково традиционно се провеждат множество културни и спортни прояви под егидата на общината.

Идея за паметника дава Георги Иванов, кмет на Община Хасково от 1999 до 2015 г., а изпълнители на проекта са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Монументът е тържествено открит на празника Рождество Богородично на 8 септември 2003 г. и осветен от Митрополит Арсений.

Съвсем близо до монумента се намира и 30-метровата камбанария на Хасково, която е открита през 2010 г. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а от върха ѝ се разкрива невероятна панорамна гледка към целия град. За да се стигне до нея е нужно да се изкачат 135 стъпала.

Заради рекордните си размери и подходящо местоположение статуята на Света Богородица се вижда от целия град дори и вечер.

С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел „Религия“ на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Интересен факт е, че монументът не е вписан в Световните рекорди с цялата си височина – частта от ореола над главата на статуята на Пресвета Дева Мария (1 м и 80 см) не е призната от Гинес.

През 2009 г. влиза и в листата на Стоте национални туристически обекта на България под номер 72. 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.