КАМБАНАРИЯТА И ПАРАКЛИСИТЕ… /СНИМКИ/

2004-2015г.

Една от най-високите камбанарии на Балканите бе построена през 2010 година изцяло с дарения и се издига на близо 30 м височина в непосредствена близост до монумент “Света Богородица”, образувайки общ архитектурен ансамбъл.

С камбанарията добавихме още един елемент към историята на Хасково, който бързо се превърна в притегателно място за жителите, гостите и туристите в града.

Под купола й са монтирани 8 камбани с общо тегло над 1 тон, чиито звън оглася всеки ден Хасково. Част от камбаните са произведени в камбанолеярна „Велеганов“, създадена през 1872 година. Братята Велеганови участват дейно в подготовката на Априлското въстание.

Спираловидна стълба оформя 3 нива на достъп, от които се разкрива невероятен панорамен изглед към града.

Параклис „Рождество Богородично“

През 2004 година, една година след откриването на Монумент „Света Богородица“, изградихме в основата му параклис, който привлече много посетители и допълни духовното излъчване на мястото.

Параклис „Света Петка Българска”

Параклисът бе изграден през 2011 година по идея на живеещите в трите големи квартала на град Хасково „Македонски”, „Овчарски” и „Тракийски”. Параклисът стана част от извършеното тогава цялостно благоустрояване на район от 3200 кв.м. източно от ул. „Днепър“.

Параклис „Света Ана“

Параклисът бе изграден в двора на Дома за възрастни хора в парк „Кенана“ през 2015 година, когато извършихме и мащабен ремонт на Дома.

Параклис „Възнесение Господне”

Този параклис е издигнат на хълма „Ямача“ преди повече от 70 години в чест на едноименния православен празник. През 2011 година, заедно с мащабната реконструкция на парк „Ямача“, извършихме основен ремонт на параклиса и благоустрояване на пространството около него.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.