ЛЮБОПИТНИТЕ ИЗНЕНАДИ НА ХАСКОВО…

Наред с всичко останало, градът трябва да подхранва любопитство и интерес. Да има в себе си навяващи на размисъл и усмихващи хората неща, които спират погледите, радват и оставят спомени.

Опитахме се да разнообразим Хасково с такива оригинални елементи. Някои още „живеят“. Други бяха съборени веднага от новите управници, сякаш това бе жизненоважно за тях и Хасково. А те самите какво построиха?

Но времето е най-добрият съдник, а следите остават

Българският Икар

Това е единственият в света паметник на завистта, който открихме през 2014 година. Скулптурата, дело на Г. Тенев – Гуспата, е отлята от бронз, висока е 3 м, има тегло от 1 тон.

Паметникът е ярка илюстрация на погубващата сила на завистта, за която Елин Пелин казва: „Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта“. Вярно и потвърдено…

Хасковският Каунь

През 2015 година открихме тази скулптура, посветена на чувството за самоирония на хасковлии и на всички ценители на хумора.

Месинговата скулптура е изработена от от Г. Тенев – Гуспата и тежи близо 200 кг.

Проектът е близък до наградата „Хасковски каунь“, която „Ъкъдемия Каунь“ и нейният председател Я. Митев връчват всяка година на участници в конкурса за литературен хумор „Каунь фест“.

В близост до „Кауня“ тогава поставихме 2 пластмасови крави и 1 бик в реални размери, които бяха голямо забавление за децата. Уви, и те бяха „подкарани към неизвестно пасище“ от новата власт…

Баба Яга и бухалът

През 2013 година „приземихме“ месингови Баба Яга и бухал пред и на фасадата на общината. Беше интересна провокация, покана за размисъл и мъдрост към техните наблюдатели отблизо и далеч.

За жалост двете творби бяха съборени от новата власт. Ярка обида към усмивките, които тези фигури предизвикваха и оскърбление за труда на техния автор Г. Тенев – Гуспата.

Слънчевият часовник

Слънчевите часовници са най-старите устройства за измерване на времето. Ние започнахме да си сверяваме времето с такъв часовник през 2005 година.

Проектант-скулптор е Тодор Тодоров. Това е един от седемте слънчеви часовници в България, който се посещава с голям интерес, защото е атракция, изкуство и носи познание.

Възрожденските дейци на Хасково

Паметникът на хасковските възрожденци открихме през 2006 година като признание за техния принос към духовното израстване на нацията.

Монументът е дело на арх. А. Радев и на скулптора Г. Тенев – Гуспата. Тук са изписани имената на известни възрожденци от Хасково, а на една от страните са изобразени птица, перо и букви от българската азбука – символи на книжовността и знанието.

Паметникът на Ари

Открихме този паметник през 2015 година като признание и преклонение пред големия талант на родения в Хасково певец с международна известност Аспарух Лешников – Ари, наричан от европейската критика „Рицарят на горното Фа“.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.