ПАРАКЛИС „СВ. ПЕТКА БЪЛГАРКА“ – ХАСКОВО

Параклисът „Св. Петка Българска“ е построен по идея и със съдействието на Георги Иванов. Той е разположен в южната част на Парка в кв. Македонски, източно по улица „Днепър“ в град Хасково. Ситуиран в най-високата част на стръмния терен, по оста на главната пешеходна алея на парка, Параклисът, с кръглата си форма и височината на куполното покритие, се вписва естествено и е главен акцент във възприятието на пространството. В подкрепа на този акцент е и камбанарията на юг от параклиса.

Главният вход и олтарната апсида са ориентирани запад-изток според каноните на православната църква. Главният вход е подчертан с арка и сводесто покритие. Има още един вход от север от основната алея в парка. Параклисът „Св. Петка Българска“ представлява куполна еднопространствена ротонда с площ 57м2. Главният купол е с диаметър 8,64м. Пресечен е от пръстен с горно странично осветление. Пръстенът завършва с малък купол, който достига височина 9,00м, върху който е поставен православен кръст с височина 2,50м.

Високото осветено куполно покритие и кръглата форма придават на интериора обширност и простор и заедно с иконостасът от резбовано дърво и изографисването създават усещане за необятността на духа.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.